Een stroomstoring wordt gesignaleerd door een aardlekschakelaar. Bij kortsluiting voorkomt de aardlekschakelaar dat apparaten onder spanning komen te staan. Zolang het goed werkt, zal het dit in ieder geval doen. Om erachter te komen of het goed werkt, moet je het regelmatig testen. Elektricien Purmerend kan u hierbij helpen.
Stroomonderbrekers die aardlekken detecteren
Bij lekstroom schakelt de aardlekschakelaar automatisch in vanaf een bepaalde grootte. Stroomlekkage treedt op wanneer een kabel is gebroken of de isolatielaag is beschadigd, waardoor stroom buiten de kabel kan lekken. Een goed werkende aardlekschakelaar beschermt apparatuur en mensen door te voorkomen dat er spanning op de apparatuur komt te staan of dat mensen deze niet kunnen aanraken.
Is het nodig om mijn aardlekschakelaar regelmatig te testen?
Het is daarom belangrijk om een aardlekschakelaar te plaatsen om ieders veiligheid te waarborgen. Om de twee maanden is het daarom aan te raden om een test uit te voeren. Minimaal twee keer per jaar moet ook deze test worden uitgevoerd. Deze test moet worden uitgevoerd tijdens de overgang van zomer naar winter en van winter naar zomer, aangezien alle klokken gedurende deze tijd moeten worden teruggezet.
Hoe kan je zo’n schakelaar het beste testen?
Op de meeste RCD’s zijn testknoppen te vinden, die afhankelijk van het type ook in kleur kunnen verschillen. Om te beginnen moet je uitzoeken welke knop dit is. De letter “T” op de meeste schakelaars staat voor test, wat het doel van de knop is. U zou nu het aardlek en de stroom moeten zien uitschakelen zodra u op de testknop drukt. De aardlekschakelaar kan nu weer worden ingeschakeld. Neem contact op met een elektricien als de aardlekschakelaar niet gereset is. U heeft een defect elektrisch apparaat als uw aardlekschakelaar de stroom uitvalt buiten het testen om. Bepaal voordat u de aardlekschakelaar inschakelt wat het probleem is.